Fotografirao, napisao i priredio: Srećko Marinković
R I B A R S K A
U riboršćini imo i onih don
kad ne gre sve dobro i bez friža
i kad se ne napuni mriža,
ca je za ribora slotki son.
Jer noglo promini kurenat,
zapuše iz juga u pulenat,
ili iz juga padne bonaca,
po se osjećoš pokislo - mokar ko štraca.
A kad se dežgracija dogodi
ili kad vitri noglo zapušu,
za ribore to su veliki jodi,
vade in i sarce i dušu.
...
Zanimljivosti
zanimljivosti
-
studenoga 16, 2013
Edit this post
Fotografirao, napisao i priredio: Srećko Marinković
R I B A R S K A
U riboršćini imo i onih don
kad ne gre sve dobro i bez friža
i kad se ne napuni mriža,
ca je za ribora slotki son.
Jer noglo promini kurenat,
zapuše iz juga u pulenat,
ili iz juga padne bonaca,
po se osjećoš pokislo - mokar ko štraca.
A kad se dežgracija dogodi
ili kad vitri noglo zapušu,
za ribore to su veliki jodi,
vade in i sarce i dušu.
...
R I B A R S K A
U riboršćini imo i onih don
kad ne gre sve dobro i bez friža
i kad se ne napuni mriža,
ca je za ribora slotki son.
Jer noglo promini kurenat,
zapuše iz juga u pulenat,
ili iz juga padne bonaca,
po se osjećoš pokislo - mokar ko štraca.
A kad se dežgracija dogodi
ili kad vitri noglo zapušu,
za ribore to su veliki jodi,
vade in i sarce i dušu.
...
-
studenoga 10, 2013
Edit this post
Danas je Dan planinara otoka Visa. Jesu li ovo već četiri godine prošle otkad su vrijedni viški planinari uredili planinarsku kuću? Bit će da jesu. A ja još nisam bio gore. Do danas. Ajde, Nikola, malo u planine! Okupljalište kod trajektnog pristaništa. Zategni špigete, učvrsti zglob i kreni! Put Luškog brda, pa kroz "Hirošimu"... Dobrih staza ne manjka, "otvorio" ih požar. Krenuli u 11, fažol će bit gotov u 13, pa nema potrebe žurit.
Laganim hodom, vođeni iskusnim vodičem, stižemo na cilj. Predsjednik je odsutan, školuje se u Dugoj Resi, pa je prva dama preuzela sve obveze; logističke, proceduralne, odnose s medijima... U kratkim predasima između obveza mišala je fažol.
Ne da mi sjest dok mi ne pokaže bezdanu rupu, sunčani sat, ASTRO-VIS računalni centar, kamere, pomidore, mažuran, gospinu travu, budući vidikovac... Kad sam sve odradio uzvraćeno mi je extra pažnjom. I travaricu sam dobio. A fažol? Odličan. Nije se štedilo na kobasicama i panceti. Atmosfera ugodna. Pozitiva čovječe! Koštala me ova reportažica malo znoja, ali ne žalim. Vidimo se dogodine!
Laganim hodom, vođeni iskusnim vodičem, stižemo na cilj. Predsjednik je odsutan, školuje se u Dugoj Resi, pa je prva dama preuzela sve obveze; logističke, proceduralne, odnose s medijima... U kratkim predasima između obveza mišala je fažol.
Ne da mi sjest dok mi ne pokaže bezdanu rupu, sunčani sat, ASTRO-VIS računalni centar, kamere, pomidore, mažuran, gospinu travu, budući vidikovac... Kad sam sve odradio uzvraćeno mi je extra pažnjom. I travaricu sam dobio. A fažol? Odličan. Nije se štedilo na kobasicama i panceti. Atmosfera ugodna. Pozitiva čovječe! Koštala me ova reportažica malo znoja, ali ne žalim. Vidimo se dogodine!
Tekst/foto/video: Nikola Kežić
-
listopada 04, 2013
Edit this post
Stjepan Tafra je majstor fotografije i majstor web dizajna. Malo je kutaka Visa koje nije fotografirao, a da bi došao do dobre fotke ne žali ni truda ni zdravlja... Poslije ove munje tražio je summamed kod dr Cara zbog teške upale grla, a ni padovi s bicikla po viškim vrletima mu nisu nepoznati. Fotkanje ga zna tako ponijeti da neke fotke slika i iz obilježenih i nerazminiranih minskih polja... Toliko o posvećenosti pozivu.
O kvaliteti radova se lako možete osvjedočiti na primjeru web stranice Turističke zajednice grada Komiže u kojoj je, kao i na drugim stranicama, objedinio svoje fotografsko i web dizajnersko umijeće.
Munja iznad Prilova je pobrala pohvale po FB stranicama, pa ju je Tafra potaknut pohvalama dodatno obradio. Meni osobno je draža u "sirovijem" izdanju, ali u svijetu digitalne fotografije teško je odoliti izazovu dodatne obrade. Bravo Stipe!
Nikola Kežić
-
listopada 04, 2013
Edit this post
Stjepan Tafra je majstor fotografije i majstor web dizajna. Malo je kutaka Visa koje nije fotografirao, a da bi došao do dobre fotke ne žali ni truda ni zdravlja... Poslije ove munje tražio je summamed kod dr Cara zbog teške upale grla, a ni padovi s bicikla po viškim vrletima mu nisu nepoznati. Fotkanje ga zna tako ponijeti da neke fotke slika i iz obilježenih i nerazminiranih minskih polja... Toliko o posvećenosti pozivu.
O kvaliteti radova se lako možete osvjedočiti na primjeru web stranice Turističke zajednice grada Komiže u kojoj je, kao i na drugim stranicama, objedinio svoje fotografsko i web dizajnersko umijeće.
Munja iznad Prilova je pobrala pohvale po FB stranicama, pa ju je Tafra potaknut pohvalama dodatno obradio. Meni osobno je draža u "sirovijem" izdanju, ali u svijetu digitalne fotografije teško je odoliti izazovu dodatne obrade. Bravo Stipe!
Nikola Kežić
-
listopada 04, 2013
Edit this post
Način pripreme:
Kad ste ih skupili stavite ih u mrežastu vrećicu i objesite ih. Nek tako vise desetak dana kako bi se očistili. Pomočite ih potom preko noći u hladnu vodu i dobro poklopite da ne pobjegnu...
Ujutro prolijte tu vodu, pospite ih solju, istrljajte ih i pod špinu (slavinu) dobro isperite. Stavite ih kuhati u hladnu vodu na laganoj vatri dok voda ne uzavre. Proliti vodu kroz veliku cjediljku i opet ih dobro isprati i staviti da se ocijede. U međuvremenu pirjati kapulu na maslinovom ulju, dodati isjeckane rajčice (može se dodati i zelena paprika sitno isjeckana), još pirjati i onda dodati isjeckani češnjak i peršin. Tome dodati ocijeđene puževe. Posoliti i popapriti, staviti malo Vegete natur i još pirjati oko sat vremena. Posebno kuhati krumpir isjeckan na kockice u malo vode, te pred kraj kuhanja dodati ga puževima i po potrebi dodati vode u kojoj se kuhao krumpir. U slast!
spuži na brujet
Kad ste ih skupili stavite ih u mrežastu vrećicu i objesite ih. Nek tako vise desetak dana kako bi se očistili. Pomočite ih potom preko noći u hladnu vodu i dobro poklopite da ne pobjegnu...
Ujutro prolijte tu vodu, pospite ih solju, istrljajte ih i pod špinu (slavinu) dobro isperite. Stavite ih kuhati u hladnu vodu na laganoj vatri dok voda ne uzavre. Proliti vodu kroz veliku cjediljku i opet ih dobro isprati i staviti da se ocijede. U međuvremenu pirjati kapulu na maslinovom ulju, dodati isjeckane rajčice (može se dodati i zelena paprika sitno isjeckana), još pirjati i onda dodati isjeckani češnjak i peršin. Tome dodati ocijeđene puževe. Posoliti i popapriti, staviti malo Vegete natur i još pirjati oko sat vremena. Posebno kuhati krumpir isjeckan na kockice u malo vode, te pred kraj kuhanja dodati ga puževima i po potrebi dodati vode u kojoj se kuhao krumpir. U slast!
spuži na brujet
-
listopada 04, 2013
Edit this post
Način pripreme:
Kad ste ih skupili stavite ih u mrežastu vrećicu i objesite ih. Nek tako vise desetak dana kako bi se očistili. Pomočite ih potom preko noći u hladnu vodu i dobro poklopite da ne pobjegnu...
Ujutro prolijte tu vodu, pospite ih solju, istrljajte ih i pod špinu (slavinu) dobro isperite. Stavite ih kuhati u hladnu vodu na laganoj vatri dok voda ne uzavre. Proliti vodu kroz veliku cjediljku i opet ih dobro isprati i staviti da se ocijede. U međuvremenu pirjati kapulu na maslinovom ulju, dodati isjeckane rajčice (može se dodati i zelena paprika sitno isjeckana), još pirjati i onda dodati isjeckani češnjak i peršin. Tome dodati ocijeđene puževe. Posoliti i popapriti, staviti malo Vegete natur i još pirjati oko sat vremena. Posebno kuhati krumpir isjeckan na kockice u malo vode, te pred kraj kuhanja dodati ga puževima i po potrebi dodati vode u kojoj se kuhao krumpir. U slast!
spuži na brujet
Kad ste ih skupili stavite ih u mrežastu vrećicu i objesite ih. Nek tako vise desetak dana kako bi se očistili. Pomočite ih potom preko noći u hladnu vodu i dobro poklopite da ne pobjegnu...
Ujutro prolijte tu vodu, pospite ih solju, istrljajte ih i pod špinu (slavinu) dobro isperite. Stavite ih kuhati u hladnu vodu na laganoj vatri dok voda ne uzavre. Proliti vodu kroz veliku cjediljku i opet ih dobro isprati i staviti da se ocijede. U međuvremenu pirjati kapulu na maslinovom ulju, dodati isjeckane rajčice (može se dodati i zelena paprika sitno isjeckana), još pirjati i onda dodati isjeckani češnjak i peršin. Tome dodati ocijeđene puževe. Posoliti i popapriti, staviti malo Vegete natur i još pirjati oko sat vremena. Posebno kuhati krumpir isjeckan na kockice u malo vode, te pred kraj kuhanja dodati ga puževima i po potrebi dodati vode u kojoj se kuhao krumpir. U slast!
spuži na brujet
-
rujna 22, 2013
Edit this post
Ovo je Ljiljana (kao prava medicinska sestra) dala Milanu ljekovit savjet: Nojdi ISSA-VIS-Kut! Evo, uvjerite se da je pogodila lijek. Piše Milan:
Na Visu,otoku suncadi more i vino vladadi bura valove činia di snig nikad ne padaupozna sam život i jubavkoja sada.....Evo ovako.Ako vidite Brankota Vlastelicu(Škurjo smo mu rekli)pozdravte ga.Ako vidite Dinkota Poduje( Morkova),pozdravte ga,Ako vidite Koticu ca ji brat prodoje vino u molu bondu na rivu,pozdrovte jo,Ako vidite,Tenju,Oliviju,Granzelicu i sve druge iz osnovne skule ca su hodili ismenom od parvega do osmega razreda a meštrovica nom je bila Marija Pindulič, nojbojo meštrovica na svitu,pozdrovte jih.To su bila vrimena,kad smo se kupali morca ispod skule,kad su se tukli Ližnjok i Bura,kad su iz jedrinice Bivis vikali vamo vamo,kad je Gege do stinju u škartoc a jedon ga je bati isvon forcom sa boson nogon.Atroke batibum,atroke kunke pod vartilovo ......Kad su se Vinko Pikarin i Tomislav obukli u maškare,jedon puno debeli i drugi suhi po je jedon vuka luganige iz guzice u varcinu a drugi je kako da pišo (vino) kroz futa.A Vis....Lipi je to otok sri lipega moraTukli su ga njemci i njihovi pajdašia najviše zla su našemu otoku,toj lipoti moraučinili naši.
Jo son Roki Milan iz Luškega barda 29,sin Marije Anicine.Rodi son se (bez da bi me ku pito) 1945 a vamo živim od 1964. Nemojte se jidit,da som ovoko napiso,jerbo mi se pari kako da is nikim govorim.Evala vom bilo!
Liljana(Repanič) mi je rekla da nojdem Issa Vis Kut.I noša som,i zdraviji som i mlaji som i sritniji som ma ca ču vom reč.Takoti neču boga,kad coviki iz ovamo vidi ovo tamo,ne more a da mu sarce ne zatrepeče sa svom forcom od jubavi.Za gospu Isusovu ma ni bojega,ni lipjega
Jedon put som napisa ovakoJo son Roki Milan iz Luškega barda 29,sin Marije Anicine.
-
rujna 22, 2013
Edit this post
Ovo je Ljiljana (kao prava medicinska sestra) dala Milanu ljekovit savjet: Nojdi ISSA-VIS-Kut! Evo, uvjerite se da je pogodila lijek. Piše Milan:
Na Visu,otoku suncadi more i vino vladadi bura valove činia di snig nikad ne padaupozna sam život i jubavkoja sada.....Evo ovako.Ako vidite Brankota Vlastelicu(Škurjo smo mu rekli)pozdravte ga.Ako vidite Dinkota Poduje( Morkova),pozdravte ga,Ako vidite Koticu ca ji brat prodoje vino u molu bondu na rivu,pozdrovte jo,Ako vidite,Tenju,Oliviju,Granzelicu i sve druge iz osnovne skule ca su hodili ismenom od parvega do osmega razreda a meštrovica nom je bila Marija Pindulič, nojbojo meštrovica na svitu,pozdrovte jih.To su bila vrimena,kad smo se kupali morca ispod skule,kad su se tukli Ližnjok i Bura,kad su iz jedrinice Bivis vikali vamo vamo,kad je Gege do stinju u škartoc a jedon ga je bati isvon forcom sa boson nogon.Atroke batibum,atroke kunke pod vartilovo ......Kad su se Vinko Pikarin i Tomislav obukli u maškare,jedon puno debeli i drugi suhi po je jedon vuka luganige iz guzice u varcinu a drugi je kako da pišo (vino) kroz futa.A Vis....Lipi je to otok sri lipega moraTukli su ga njemci i njihovi pajdašia najviše zla su našemu otoku,toj lipoti moraučinili naši.
Jo son Roki Milan iz Luškega barda 29,sin Marije Anicine.Rodi son se (bez da bi me ku pito) 1945 a vamo živim od 1964. Nemojte se jidit,da som ovoko napiso,jerbo mi se pari kako da is nikim govorim.Evala vom bilo!
Liljana(Repanič) mi je rekla da nojdem Issa Vis Kut.I noša som,i zdraviji som i mlaji som i sritniji som ma ca ču vom reč.Takoti neču boga,kad coviki iz ovamo vidi ovo tamo,ne more a da mu sarce ne zatrepeče sa svom forcom od jubavi.Za gospu Isusovu ma ni bojega,ni lipjega
Jedon put som napisa ovakoJo son Roki Milan iz Luškega barda 29,sin Marije Anicine.
-
kolovoza 31, 2013
Edit this post
Vrijes sadrži arbutin, tanine, saponine, flavonoide, enzime, limunsku kiselinu i mineralne soli, a najviše silikatne kiseline. Zbog ljekovitih tvari koje sadrži, vrijes je oduvijek vrlo cijenjen u narodnoj medicini, a posebno ga je cijenio Sebastian Kneipp.
Od mnogobrojnih ljekovitih svojstava vrijesa najznačajnija je njegova moć otapanja kamenaca. Zbog toga vrijes i danas slovi kao izvrsno sredstvo protiv svih vrsta kamenaca. Jedino što je potrebno je ustrajnost u svakodnevnom uzimanju čaja tijekom nekoliko mjeseci, jer neki kamenci su sporo topivi i za njihovo otapanje je potrebno više vremena. Djelovanje vrijesa protiv žučnih kamenaca, bubrežnih kamenaca i kamenaca mokraćnog mjehura mnogo je jače ako se uzima čaj od cvjetova vrijesa ubranih ujesen.
Ostala ljekovita svojstva pogledajte na http://www.biljnaapoteka.info/index.php/2015/11/15/carobna-zimzelena-biljka-otapa-sve-vrste-kamenca-i-lijeci-sve-upale-orgnizma/
Ostala ljekovita svojstva pogledajte na http://www.biljnaapoteka.info/index.php/2015/11/15/carobna-zimzelena-biljka-otapa-sve-vrste-kamenca-i-lijeci-sve-upale-orgnizma/
Pretplati se na:
Postovi
(
Atom
)
Oznake
Adsense
aerodrom
Anatomija otoka
Anči Fabijanović
Anela Borčić
ankete
apartmani vis
arheologija
arhitektura
baština
BaVul
bike video
Biševo
blog
blogosfera
boćanje
Bogoljub Mitraković
Boris Čargo
Boško Budisavljević
brodovi
crkva
crna kronika
čestitke
Češka vila
dizajn
Dobrila Cvitanović
Dom starih
don Ivica Huljev
don Milan Šarić
Don Paulin
Draga Vojković Cepotova
društvene mreže
Dunja Bezjak
ekologija
estrada
fešte
film
Firefly 8SE 4K
flora
foto vremeplov
fotografija
fotomontaža
galeb
gastro
generacije
glazba
Goran Mladineo
grad
grad-objave
gradonačelniik
gradonačelnik
Gradsko vijeće
Hajduk
HEP
HGG Vis
hoteli Vis
HPD Hum
Hrvati u svijetu
Hrvatska
Hrvatska zora
humanitarne akcije
humor
HVIDR-a
in memoriam
Ivica Roki
Ivo Radica
Iz drugih medija
Jakša Fiamengo
jedrenje
Joško Božanić
Joško Repanić
Kalambera
kalendar
kartanje
kazalište
kino
književnost
Komiža
komunala
korona
košarka
kriket
Kućani
kućni ljubimci
kultura
Kut
laptop Acer
latest
Lavurat za poja
likovna umjetnost
limuni
logo
lokacije
ljudi
m/t Lastovo
Mamma mia 2
Matica hrvatska
medijski ponedjeljak
Metković
mladi
Modra špilja
more
MUP
najava događanja
najave
naslovnica
Natalia Borčić
Nevio Marasović
Nikola Kežić
Nikša Sviličić
NK
NK VIS
nogomet
Norway
novo
obrazovanje
oglasna ploča
oglašavanje
oružje
osmrtnice
osobno
OŠ Vis
otoci
otok
otok Vis
pčelarstvo
Petra Kapor
planinari
ples
Podšpilje
poklod
Pokret otoka
polemike
politika
poljoprivreda
pomorci
portret
posao
povijest
poznati
priroda
promet
promo
Prostorni plan
PROVISLO
Ranko Marinković
razgovor
reportaža
restoran "Val"
restorani-konobe
ribe
Rodoslovlje
Rogačić
ronjenje
Rukavac
Siniša Brajčić
Slavomir Raffanelli
slider
slider2
sobe
Split
sport
Srebrna
Srećko Marinković
SŠ AMK
stare kartoline
Stipe Vojković
svijet
škola
škrinjica
Tihana Skerbić
time lapse
tradicija
trajekti
trčanje
turizam
udruga Svima
unučica
urbanizam
USA
uvale
veja
Veljko Mratinić Brojne
VERN'
Vesna Bučić
video
video razglednica
video vijesti
vijesti
vijesti vis
vinogradarstvo
Vis
viški govor
viški plivački maraton
vjenčanja
Vjerni Visu
Vodovod i odvodnja
vrijeme
vrtić
Vukovar
zabava
zanimljivosti
zdravlje
zdravstvo
Zima na otoku
znamenitosti
Ženaglava
životinje
žutilo
Popularni postovi
-
Kad na Vis ne bi doseljavali ljudi iz ostatka Hrvatske, BiH i svijeta i kad bi na otoku kao jedini pokazatelj vrijedio vitalni indeks (broj ...
-
I prije nego sam ušao u Kulturni centar na predstavljanje knjige poezije već su mi se oči i objektiv fotoaparata nauživali poezije same...
-
Sed ut perspiciatis unde omnis iste natus error sit voluptatem accusantium doloremque laudantium, totam rem aperiam, eaque ipsa quae ab...
-
Sed ut perspiciatis unde omnis iste natus error sit voluptatem accusantium doloremque laudantium, totam rem aperiam, eaque ipsa quae a...
-
Sed ut perspiciatis unde omnis iste natus error sit voluptatem accusantium doloremque laudantium, totam rem aperiam, eaque ipsa quae ab i...
-
Poznato je da su objektivi skupi, a širokokutni su uvijek u trendu, posebice kod snimanja interijera, soba, apartmana, vila... Podrazumijeva...
-
Na Kutu, nasuprot restorana Val, otvorena je nova butiga u kojoj se nudi piće, gulošćine, suveniri... I još p...